dinsdag 19 juni 2007

Wie neemt Office offline?

Het gaat niet lang meer duren of de offline web applicaties zullen een vlucht nemen. Google gears is live en Firefox 3 zal ondersteuning bieden voor zogenaamde offline applicaties. De verschuiving van online web-applicaties naar hybride on- en offline applicaties zal een directe bedreiging zijn voor de huidige hegemonie van Microsoft's Office en overige desktop software.
Het oude Adobe Apollo, nu genaamd AIR (Adobe Integrated Runtime) gaat ook meespelen in deze ontwikkelingen en geeft ontwikkelaars nu al de mogelijkheid om web applicaties om te bouwen naar een hybride vorm. De Flash player, nu al op meeste desktops aanwezig, zal hier dienen als de runtime omgeving.
Air heeft ten opzichte van eerder genoemde spelers het voordeel van de Flash GUI mogelijkheden en zal sneller aandoen als een desktop applicatie dan de Ajax equivalenten.

Aangezien steeds meer mogelijkheden ontstaan met betrekking tot online en offline data opslag lijkt me het niet ondenkbaar dat de dikke client zoals we die nu kennen zal verdwijnen. Hiernaast heeft de opkomst van de mobile devices zijn nodige steentje bijdragen in de versnelling van deze ontwikkelingen.

1 opmerking:

Unknown zei

Je vergeet een leuk project: AjaxWindows. http://www.ajax13.com/
Dit project maakt een Word en Excel functionaliteit mogelijk in een browser. IE is wel verplicht helaas.